Ik start weer met bloggen

Door BadpunK op dinsdag 20 oktober 2020 19:34 - Reacties (3)
Categorie: -, Views: 2.724

Na de eindeloze stroom met mededelingen, dat men stopt met bloggen geef ik het tegengeluid. Na jarenlang niets meer gedaan te hebben met bloggen, zal ik weer wat gaan bloggen.

Mijn toenmalige casemod werkt nog steeds naar behoren en mijn stapel met oude(re) hardware loopt op. Zodoende zal ik de komende periode weer wat klusjes, die niet noemenswaardig zijn op gaan pakken in mijn blogsessie.

NES PC Project: Het einde in zicht..

Door BadpunK op zondag 8 november 2015 20:20 - Reacties (3)
Categorie: NES PC Project, Views: 4.370

Het is alweer een langere tijd geleden, dat ik een update gepost heb omtrent het NES PC Project. Bij dezen in een (relatief) kleine post probeer ik je weer bij te praten..Met behulp van een aluminium hoekprofiel, welke zwart gespoten is, heb ik de mogelijkheid gecreeerd om een hardeschijf aan de 'deksel' te kunnen bevestigen. De reden hiervan is dat het moederbord veel ruimte in neemt in de behuizing en ik er toch makkelijk bij wil kunnen komen.Hierboven kun je zien hoe het eruit ziet. De oorspronkelijke fans zijn vervangen door een Scythe Slipstream, die ik nog had liggen. Deze maakt minder geluid en verplaatst iets meer lucht dan de twee Noiseblocker fans. Een bijkomend voordeel is dat deze ook minder hoogte in neemt.Vervolgens heb ik slechts één (zichtbare) modificatie aangebracht nin de buitenkant van de behuizing. Ik heb namelijk een gat gemaakt waar de HDMI aansluiting terecht is gekomen. De belangrijkste reden en motivatie van deze aanpassing is, dat het kastje van de HDMI converter nu op de bodem komt te liggen. De aan te sluiten USB connectors zijn daardoor ook makkelijk vast te zetten.

Nadat alles gemonteerd en aangesloten is ziet de achterkant er als volgt uit:Aan de linkerkant zie je de USB aansluitingen zitten. Alle metalen plaatjes zijn netjes zwart gespoten voordat ze vast gemaakt zijn. Eerst had ik het idee om aan de achterzijde een netwerk en/of USB aansluiting te maken naast de voeding. Echter was het niet haalbaar i.v.m. de connectors op de kabels die er niet goed in wilde klikken. Dat is de reden waarom het gewoon opgevuld is met een simpel zwart plaatje. Verder is op deze foto goed te zien wat de (uiteindelijke) hoogte geworden is. Al met al blijft het behoorlijk gelijk qua hoogte van de 'bodem'.Alles past exact in de behuizing. Vooraf had ik alles meerdere malen gemeten en steeds gedurende de bouw nagekeken. Het is wat krap, maar het valt mij uiteindelijk toch niet tegen. Verder is te zien, dat er nog enkele (blauwe) heatsinks geplaatst zijn. Deze zijn uit voorzorg geplaatst op diverse chips. Vooral degene van de CrystalHD zijn belangrijk. Deze kaarten staan er namelijk bekend om dat ze de nodige hitte kunnen produceren. Met behulp van deze heatsinks hoop ik dat de warmte makkelijker en sneller afgegeven kan gaan worden. (Of dit werkt zal proefondervindelijk ervaren gaan worden).De PicoPSU en de PS/2 connector eisten hun tol op de deksel. Hier heb ik wat weg moeten vijlen om ruimte te kunnen krijgen, zodat de 'deksel' erop past. Dit zie je verder niet terug aan de buitenkant van de behuizing. Dit zit namelijk onder het klepje waar oorspronkelijk de cardridges werden geplaatst.In deze foto is het wat beter zichtbaar. Het betreffen hier foto's die tijdens het bouwen gemaakt zijn. In de uiteindelijke situatie is het wat rechter gevijld en zijn de braampjes ook niet zichtbaar.

Ik zal nog een keer wat mooiere foto's plaatsen van hoe het uiteindelijk eruit ziet. Momenteel ben ik bezig om alles in het OS (Windows 7 x64 Professional) te tweaken. Meer hierover lees je in een volgende update..

NES PC Project: In control

Door BadpunK op vrijdag 12 juni 2015 20:05 - Reacties (4)
Categorie: NES PC Project, Views: 3.286

De Steam controller is onlangs aangekondigd. Vele gamers hadden het in de afgelopen periode hierover. De één vind het helemaal niets en de ander kan niet wachten totdat het uitkomt. Vele meningen worden en zijn er al hierover gevormd. Alleen waar zijn die allemaal op gebaseerd? Zijn het ‘fanboys’ of onderbuik gevoelens? De tijd zal het leren..

..echter geen enkel andere controller zal bij mij ooit het gevoel kunnen geven als de NES controller. Toen ik klein(er) was voelde het al vertrouwd. Ook op de dag van vandaag voelt het nog steeds goed. Zou ik nu ook een dergelijke ‘fanboy’ zijn of is het de nostalgie? Zo ook bij mijn casemod, die nu langzaam vordert. Helaas ben ik de afgelopen periode druk geweest waardoor het niet heel hard op is geschoten. Daarnaast kwam er ook nog de nodige pech, die voor vertraging zorgde. Hieronder is een korte samenvatting van de voortgang die geboekt is.

Eerder had ik al aangegeven, dat ik zo min mogelijk wil wijzigen aan de behuizing. Er worden alleen wijzigingen doorgevoerd waar het niet anders kan of omdat het nou eenmaal de beste oplossing is. Zo ook bij de zijkant waar oorspronkelijk de aansluitingen zaten voor het geluid. Na wat passen en meten had ik het idee gekregen om er een tweetal USB poorten in te verwerken. (Dit is altijd handig voor de andere consoles, die ik wil gaan emuleren zoals de: SNES en Nintendo64).Zoals je aan de buitenkant ziet zal er niet zo heel veel wijzigen. Er passen exact twee USB poorten op deze locatie. Met behulp van deze afwerkplaatjes wil ik het een strak uiterlijk geven.Aan de binnenkant is te zien, dat het twee losse stukken zijn. Met een blikschaar en het nodige vijlwerk is dit het resultaat. Het dekt precies de huidige gaten af. De bedoeling is, dat ze nog zwart gespoten gaan worden voordat ik ze daadwerkelijk vast ga lijmen.

Een kritische lezer zal waarschijnlijk opmerken, dat de gaten vrij dicht tegen elkaar zitten. Standaard zit er de nodige ruimte tussen. Echter is het wel passend te maken:Deze zijn precies passend gemaakt en zoals je kunt zien passen er ook nog twee USB kabels tegelijk. Met behulp van een klein zaagje en secondelijm zijn ze passen gemaakt.

Terwijl de nodige progressie gemaakt werd was het tijd voor een eerste tegenslag. De pico psu had altijd al een vrij korte draad en door het passen en meten is deze los gekomen.Zoals je kunt zijn ze al vrij los komen te zitten. Ik durfde het niet aan om deze aan te gaan sluiten. Tja, dan resteerd er niets dan het los te solderen en te vervangen. Om van de de nood gelijk een deugd te maken heb ik gelijk de draad maar een stuk verlengd. Daarmee zal dit euvel niet meer zo snel terugkomen. Het eindresultaat ervan staat hieronder:Om terug te komen op de inleiding de controller aansluitingen zijn ook onderhanden genomen. De oorspronkelijke aansluitingen zijn nu aan te sluiten op het moederbord. Met behulp van een microcontroller kan er gebruik gemaakt worden van USB kabels. Deze werken perfect en zijn vast gezet met warme lijm. Ook de secondelijm kwam hier weer even kijken, omdat er wat speling was bij het vast zetten van de controller aansluitingen. Nu zit het weer zo vast als een huis. :)Volgende keer hoop ik de resterende aansluitingen in de behuizing te verwerken..

NES PC Project: Een Tweaker en zijn droom

Door BadpunK op maandag 1 juni 2015 17:46 - Reacties (7)
Categorie: NES PC Project, Views: 5.501

Iedereen droomt wel eens over iets. Sommigen wat vaker dan een ander, mijn droom is het hebben van een HTPC in een NES behuizing. In de vorige blog heb je iets kunnen lezen over de aanleiding en over dat mijn droom langzaam een gestalte aan het krijgen is. Tijdens de grote schoonmaak kwam de volgende hardware uit de voorraadkast:
 • NES-behuizing
 • Intel D525MW (Atom D525 processor)
 • Kingston 4GB DDR3 SO-DIMM RAM
 • Broadcom CrystalHD BCM970012
 • Bluetooth (USB)
 • Wireless N (USB)
Tja, dergelijke specificaties zijn voor de meeste Tweakers geen (natte) droom. Het is geen sprankelende hardware, maar het voldoet in hetgeen wat het moet gaan doen. Alleen de hardeschijf (Seagate Momentus Thin 500GB) heb ik onlangs moeten aanschaffen (via de Vraag & Aanbod), omdat de oude helaas bad sectors bleek te bevatten.

Met deze specificaties is het de bedoeling, dat er een HTPC in een NES gebouwd gaat worden. Dit is in het verleden door vele andere op het internet al gedaan. Echter zijn mijn plannen iets anders. De bedoeling is om een (semi-)stealth mod te gaan maken. Oftewel er moet zo min mogelijk aan de buitenkant veranderd zijn. Zelfs de verhoging aan de onderzijde blijft aanwezig. Dit maakt het geheel iets lastiger om weg te werken. Daarom zullen er gaandeweg enkele concessies gedaan moeten worden.

Hieronder staat een korte samenvatting van hetgeen wat ik allemaal van plan ben:
 • De oorspronkelijke aansluitingen aan de zijkant zullen vervangen worden door een tweetal usb-poorten
 • Aan de achterzijde gaan een video-, netwerkaansluiting en voeding geplaatst worden
 • De originele controlleraansluitingen aan de voorzijde zullen aangesloten worden op de USB aansluitingen van het moederbord
 • De originele aan/uit-, resetknop en LED aan de voorzijde zullen hergebruikt worden en worden aangesloten op het moederbord.
 • Bij de ventilatierooster aan de bovenzijde komen een tweetal Noiseblocker XR1 fans (voor het geval er warmte in de behuizing aanwezig is)
 • De moederbord wordt in de behuizing zelf geplaatst zonder de buitenkant te bewerken met een dremel
Vooral het laatste punt is hetgeen wat afwijkt van hetgeen wat vooral op internet te vinden is. De meeste mensen zetten de dremel op de achterkant en plaatsen er een IO-plate. Echter vind ik dit persoonlijk zonde van de behuizing.

Onlangs ben ik begonnen om de binnenkant gereed te maken, zodat de hardware er geplaatst kan worden. Alle overbodige plastic heb ik met een dremel en schuurpapier weggewerkt. Zie het resultaat:

http://static.tweakers.net/ext/f/MkniixHb4qlbhtxSbc2W8Z4z/thumb.png

De originele aan/uit-, resetknop en led zijn al gesoldeerd op standaard PC bekabeling. Dit komt uit een oude donorkast. De aan/uitknop is iets bewerkt, zodat deze niet meer blijft hangen. In de originele staat blijft het ingedrukt.

http://static.tweakers.net/ext/f/cl0RAouLePbqDkTWYFeFbAJT/thumb.png

Vervolgens heb ik de stand-offs geplaatst waar de moederbord geplaatst gaan worden. Deze zijn eerst vastgezet met secondelijm en daarna is er wat plastic toegevoegd. Hiervoor is een warme lijmpistool gebruikt. Dit komt ten goede van de stevigheid. Alleen secondelijm voelde toch wat fragiel aan.

http://static.tweakers.net/ext/f/9TtvYoB6ITZSdC0Vc7i1KE8c/thumb.png

Nadat de contouren bekend waren hoe het moederbord geplaatst zou gaan worden heb ik gelijk maar de USB poorten t.b.v. bluetooth en wireless vastgezet. Ze zijn onder de moederbord geplaatst. De hoogte hiervan komt niet boven de rand die al in de behuizing aanwezig is. En op deze manier wordt de ruimte die anders loos is beter benut.

http://static.tweakers.net/ext/f/rHjk0OXitqE4XWbdCYJM1hSs/thumb.png

Daarnaast heb ik de tweetal fans alvast geplaatst bij de ventilatierooster. Er is gebruik gemaakt van rubbertjes, zodat er minimaal geluid zal gaan ontstaan. Vooralsnog laat ik de originele ventilatierooster onbewerkt. Tijdens het testen blijkt er voldoende lucht doorheen te gaan.

Onlangs zat ik al te prakkiseren wat ik moest gaan doen met de video uitgang. Een VGA-aansluiting had namelijk niet mijn voorkeur en de Intel D525MW is niet voorzien van een DVI/HDMI poort. Na wat zoekwerk kwam ik bij mijn grote vrienden van DX een (relatief zeldzaam) verloopkabel tegen.

http://static.tweakers.net/ext/f/aNLrKmYx15A31wV1rIdTRllN/thumb.png

Deze verloopkabel zet VGA en audio om naar een HDMI signaal (met geluid). Doorgaans werken de grote gros van kabels de andere kant op. In een testopzet blijkt deze kabel goed te werken.

Volgende week komt er weer een nieuwe statusupdate. :)

NES PC Project:Het einde is nabij..

Door BadpunK op vrijdag 29 mei 2015 16:27 - Reacties (5)
Categorie: NES PC Project, Views: 5.231

In een grijs verleden, lees 2012, had een Tweaker een wild idee. Zijn PC park zou verrijkt moeten gaan worden met een NES PC. Hij raakte gedurende de tijd steeds meer bezeten van het idee en begon de spullen die ervoor benodigd waren te kopen.

Echter bleek toentertijd, dat het mini ITX moederbord geen trek had om in een (afgedankte) NES behuizing te eindigen. Zodoende gaf het de geest en de aangeschafte spullen verdwenen in een grote kast. Daar bleef het liggen tot de einde der tijden..

..Helaas bepaalde het lot in 2015, dat deze grote kast geopend zou worden. Dezelfde Tweaker was gezwicht voor de druk van zijn vrouw om de desbetreffende kast eens op te ruimen. Tijdens het ruimen kwamen ook de NES spullen weer te voorschijn. Langzaam raakte hij weer opnieuw in de ban om alsnog een NES PC te kunnen bezitten.


Dat brengt ons naar de dag van vandaag. Tijdens de grote schoonmaak kwam ik voldoende spullen tegen om de NES PC alsnog te afronden. Na een kortstondig overleg met mijn vrouw krijgt dit project uit 2012 alsnog een vervolg. Aangezien het idee totaal niet origineel is en daarom niet een topic waardig is in het Casemodding-forum heb ik besloten om een blog eraan te gaan wijden.

Gedurende de komende maanden komen er op deze blog foto’s en beschrijvingen te staan over hetgeen wat er gaande is. Verwacht geen zware hardware, maar gewoon een bescheiden computer die ingezet gaat worden als HTPC en retro-gaming-console.