NES PC Project: Een Tweaker en zijn droom

Door BadpunK op maandag 1 juni 2015 17:46 - Reacties (7)
Categorie: NES PC Project, Views: 5.500

Iedereen droomt wel eens over iets. Sommigen wat vaker dan een ander, mijn droom is het hebben van een HTPC in een NES behuizing. In de vorige blog heb je iets kunnen lezen over de aanleiding en over dat mijn droom langzaam een gestalte aan het krijgen is. Tijdens de grote schoonmaak kwam de volgende hardware uit de voorraadkast:
 • NES-behuizing
 • Intel D525MW (Atom D525 processor)
 • Kingston 4GB DDR3 SO-DIMM RAM
 • Broadcom CrystalHD BCM970012
 • Bluetooth (USB)
 • Wireless N (USB)
Tja, dergelijke specificaties zijn voor de meeste Tweakers geen (natte) droom. Het is geen sprankelende hardware, maar het voldoet in hetgeen wat het moet gaan doen. Alleen de hardeschijf (Seagate Momentus Thin 500GB) heb ik onlangs moeten aanschaffen (via de Vraag & Aanbod), omdat de oude helaas bad sectors bleek te bevatten.

Met deze specificaties is het de bedoeling, dat er een HTPC in een NES gebouwd gaat worden. Dit is in het verleden door vele andere op het internet al gedaan. Echter zijn mijn plannen iets anders. De bedoeling is om een (semi-)stealth mod te gaan maken. Oftewel er moet zo min mogelijk aan de buitenkant veranderd zijn. Zelfs de verhoging aan de onderzijde blijft aanwezig. Dit maakt het geheel iets lastiger om weg te werken. Daarom zullen er gaandeweg enkele concessies gedaan moeten worden.

Hieronder staat een korte samenvatting van hetgeen wat ik allemaal van plan ben:
 • De oorspronkelijke aansluitingen aan de zijkant zullen vervangen worden door een tweetal usb-poorten
 • Aan de achterzijde gaan een video-, netwerkaansluiting en voeding geplaatst worden
 • De originele controlleraansluitingen aan de voorzijde zullen aangesloten worden op de USB aansluitingen van het moederbord
 • De originele aan/uit-, resetknop en LED aan de voorzijde zullen hergebruikt worden en worden aangesloten op het moederbord.
 • Bij de ventilatierooster aan de bovenzijde komen een tweetal Noiseblocker XR1 fans (voor het geval er warmte in de behuizing aanwezig is)
 • De moederbord wordt in de behuizing zelf geplaatst zonder de buitenkant te bewerken met een dremel
Vooral het laatste punt is hetgeen wat afwijkt van hetgeen wat vooral op internet te vinden is. De meeste mensen zetten de dremel op de achterkant en plaatsen er een IO-plate. Echter vind ik dit persoonlijk zonde van de behuizing.

Onlangs ben ik begonnen om de binnenkant gereed te maken, zodat de hardware er geplaatst kan worden. Alle overbodige plastic heb ik met een dremel en schuurpapier weggewerkt. Zie het resultaat:

http://static.tweakers.net/ext/f/MkniixHb4qlbhtxSbc2W8Z4z/thumb.png

De originele aan/uit-, resetknop en led zijn al gesoldeerd op standaard PC bekabeling. Dit komt uit een oude donorkast. De aan/uitknop is iets bewerkt, zodat deze niet meer blijft hangen. In de originele staat blijft het ingedrukt.

http://static.tweakers.net/ext/f/cl0RAouLePbqDkTWYFeFbAJT/thumb.png

Vervolgens heb ik de stand-offs geplaatst waar de moederbord geplaatst gaan worden. Deze zijn eerst vastgezet met secondelijm en daarna is er wat plastic toegevoegd. Hiervoor is een warme lijmpistool gebruikt. Dit komt ten goede van de stevigheid. Alleen secondelijm voelde toch wat fragiel aan.

http://static.tweakers.net/ext/f/9TtvYoB6ITZSdC0Vc7i1KE8c/thumb.png

Nadat de contouren bekend waren hoe het moederbord geplaatst zou gaan worden heb ik gelijk maar de USB poorten t.b.v. bluetooth en wireless vastgezet. Ze zijn onder de moederbord geplaatst. De hoogte hiervan komt niet boven de rand die al in de behuizing aanwezig is. En op deze manier wordt de ruimte die anders loos is beter benut.

http://static.tweakers.net/ext/f/rHjk0OXitqE4XWbdCYJM1hSs/thumb.png

Daarnaast heb ik de tweetal fans alvast geplaatst bij de ventilatierooster. Er is gebruik gemaakt van rubbertjes, zodat er minimaal geluid zal gaan ontstaan. Vooralsnog laat ik de originele ventilatierooster onbewerkt. Tijdens het testen blijkt er voldoende lucht doorheen te gaan.

Onlangs zat ik al te prakkiseren wat ik moest gaan doen met de video uitgang. Een VGA-aansluiting had namelijk niet mijn voorkeur en de Intel D525MW is niet voorzien van een DVI/HDMI poort. Na wat zoekwerk kwam ik bij mijn grote vrienden van DX een (relatief zeldzaam) verloopkabel tegen.

http://static.tweakers.net/ext/f/aNLrKmYx15A31wV1rIdTRllN/thumb.png

Deze verloopkabel zet VGA en audio om naar een HDMI signaal (met geluid). Doorgaans werken de grote gros van kabels de andere kant op. In een testopzet blijkt deze kabel goed te werken.

Volgende week komt er weer een nieuwe statusupdate. :)

Volgende: NES PC Project: In control 06-'15 NES PC Project: In control
Volgende: NES PC Project:Het einde is nabij.. 05-'15 NES PC Project:Het einde is nabij..

Reacties


Door Tweakers user himlims_, maandag 1 juni 2015 18:15

gaaf project, ben benieuwd hoe verder ontwikkeld

Door Tweakers user Opinion, dinsdag 2 juni 2015 08:34

Haha cool project! Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Hoe ga je de updates regelen? Eigenlijk lijkt mij dit iets voor het forum, namelijk casemodding. De reden dat ik dit vraag is dat ik niet altijd alle blogs lees, al helemaal niet als de titel clickbait is. Ben dus wel geïnteresseerd maar allemaal losse blogs met vage titels is niet handig.

Door Tweakers user BadpunK, dinsdag 2 juni 2015 17:22

Opinion schreef op dinsdag 02 juni 2015 @ 08:34:
Haha cool project! Ben erg benieuwd naar het resultaat.

Hoe ga je de updates regelen? Eigenlijk lijkt mij dit iets voor het forum, namelijk casemodding. De reden dat ik dit vraag is dat ik niet altijd alle blogs lees, al helemaal niet als de titel clickbait is. Ben dus wel geïnteresseerd maar allemaal losse blogs met vage titels is niet handig.
In de grote lijnen zal eens per week een statusvoortgang komen. De titels zijn gecorrigeerd, zodat duidelijker is wat het betreft. De reden waarom ik het niet in de casemodding-forum post had ik in de vorige blog al vluchtig toegelicht. Bij dezen nogmaals concreter toegelicht:
 • Idee is niet origineel en tientallen keren al gedaan. gebruik Google :)
 • Vooralsnog wil ik mij niet verplicht voelen om op korte termijn met updates te komen
 • Nu ligt de focus op het modden, zometeen verplaatst het naar het Windows, XBMC en Hyperspin tweaken. Op deze blog kan ik gewoon constant doorgaan. (En is alles min of meer aan elkaar gelinkt)
Als het modden gereed is, zal ik in de kleine mods-thread enkele eindfoto's tonen en verwijzen naar deze blog.

[Reactie gewijzigd op dinsdag 2 juni 2015 17:23]


Door Tweakers user silverball, woensdag 3 juni 2015 17:39

Leuk project!
Ik vind zulke projecten eerlijk gezegd wel zonde voor de console. (werkt het moederbord nog?) Maar natuurlijk is hyperspin ook gaaf.

Door Tweakers user BadpunK, donderdag 4 juni 2015 10:46

silverball schreef op woensdag 03 juni 2015 @ 17:39:
Leuk project!
Ik vind zulke projecten eerlijk gezegd wel zonde voor de console. (werkt het moederbord nog?) Maar natuurlijk is hyperspin ook gaaf.
Bij dezen kan ik je geruststellen. Eind 2011 heb ik enkel de behuizing van een medetweaker overgenomen. (Hardware zat er toen al niet meer in). Overigens zou ik dit nooit met een werkende NES gedaan hebben.

Door Tweakers user lexi, donderdag 4 juni 2015 11:54

Ik zie dat je een crystalhd gaat gebruiken. De support voor deze kaart door Kodi is vervallen in Helix of gaat vervallen in Isengard. Dat je alvast weet!

Verder een leuk project!

Door Tweakers user BadpunK, donderdag 4 juni 2015 15:36

lexi schreef op donderdag 04 juni 2015 @ 11:54:
Ik zie dat je een crystalhd gaat gebruiken. De support voor deze kaart door Kodi is vervallen in Helix of gaat vervallen in Isengard. Dat je alvast weet!

Verder een leuk project!
Dat was bekend. Ik weet dat er een kodi-fork bestaat met de ondersteuning. Vooralsnog wil ik xbmc gotham gaan gebruiken. (Vandaar dat ik xbmc had genoemd).

Reageren is niet meer mogelijk